Sernik
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 90 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka krupczatka - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • cukier puder - 1 szklanka
  • jajko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 16 gramów
  • jajko - 6 sztuk
  • twaróg półtłusty - 1 kilogram
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • cukier puder - 1.5 szklanek
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać, dodać Kasię i razem posiekać nożem.
  2. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajka oraz proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie posiekać, a następnie dokładnie wyrobić ciasto. 
  3. Ciasto podzielić na większą i mniejszą część. Mniejsza będzie służyła jako posypka.
  4. Ser zemleć. Żółtka z 1,5 szklanki cukru i z Kasią utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać budyń, mąkę i zmielony ser.
  5. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z utartą masą.
  6. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną Kasią, ponakłuwać widelcem, nałożyć masę serową i z reszty ciasta formować kulki, kładąc je na wierzchu.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.