Sernik
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 łyżek
  • cukier - 14 łyżek
  • chudy twaróg - 50 dekagramów
  • jajko - 2 sztuki
  • brzoskwinie z puszki - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • skórka z cytryny - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • cukier puder - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Wsypać mąkę do dużej miski.
  2. Dodać 8 łyżek cukru, 8 łyżek Kasi i 1 torebkę cukru waniliowego.
  3. Szybko wyrobić kruszonkę.
  4. Nasmarować odrobiną Kasi tortownicę (o średnicy 26cm).
  5. Wyłożyć do formy 2/3 kruszonki, a następnie mocno docisnąć ją do dna naczynia.
  6. Dobrze osączyć na sitku brzoskwinie, rozłożyć na spodzie sernika.
  7. Utrzeć pozostałą Kasię z resztą cukru i cukru waniliowego na masę o konsystencji gęstego kremu.
  8. Dodać jajka, sok i otartą skórkę z cytryny.
  9. Dokładnie wymieszać z twarogiem i budyniem waniliowym.
  10. Rozłożyć równomiernie przygotowaną masę na brzoskwiniach, a następnie wyrównać powierzchnie.
  11. Posypać wierzch ciasta resztą kruszonki (należy ją przy tym lekko rozdrobnić).
  12. Wstawić sernik do dobrze nagrzanego piekarnika.
  13. Piec około 50 minut w temp 200 st. C.
  14. Upieczone ciasto pozostawić jakiś czas w formie, aby trochę przestygło.
  15. Posypać 1 łyżką cukru pudru.
  16. Do sernika można podać dodatkowo bitą śmietaną.