Przygotowanie |
Krok 1 |
Wsypać mąkę do dużej miski. |
Krok 2 |
Dodać 8 łyżek cukru, 8 łyżek Kasi i 1 torebkę cukru waniliowego. |
Krok 3 |
Szybko wyrobić kruszonkę. |
Krok 4 |
Nasmarować odrobiną Kasi tortownicę (o średnicy 26cm). |
Krok 5 |
Wyłożyć do formy 2/3 kruszonki, a następnie mocno docisnąć ją do dna naczynia. |
Krok 6 |
Dobrze osączyć na sitku brzoskwinie, rozłożyć na spodzie sernika. |
Krok 7 |
Utrzeć pozostałą Kasię z resztą cukru i cukru waniliowego na masę o konsystencji gęstego kremu. |
Krok 8 |
Dodać jajka, sok i otartą skórkę z cytryny. |
Krok 9 |
Dokładnie wymieszać z twarogiem i budyniem waniliowym. |
Krok 10 |
Rozłożyć równomiernie przygotowaną masę na brzoskwiniach, a następnie wyrównać powierzchnie. |
Krok 11 |
Posypać wierzch ciasta resztą kruszonki (należy ją przy tym lekko rozdrobnić). |
Krok 12 |
Wstawić sernik do dobrze nagrzanego piekarnika. |
Krok 13 |
Piec około 50 minut w temp 200 st. C. |
Krok 14 |
Upieczone ciasto pozostawić jakiś czas w formie, aby trochę przestygło. |
Krok 15 |
Posypać 1 łyżką cukru pudru. |
Krok 16 |
Do sernika można podać dodatkowo bitą śmietaną. |