Sernik
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 350 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • cukier - 120 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • kwaśna śmietana 18% - 2 łyżki
  • jajko - 5 sztuk
  • ser twarogowy trzykrotnie mielony - 750 gramów
  • cukier puder - 150 gramów
  • Sernix - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sok z połowy cytryny - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  3. Do masy żółtkowej dodaj twaróg, pianę z białek, sernix i sok z cytryny. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  4. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj pół szklanki mleka i ponownie wymieszaj.
  5. Mąkę wymieszaj z cukrem i posiekaną Kasią, dodaj śmietanę, jajko i szybko zagnieć ciasto.
  6. Ciastem wylep spód i brzegi tortownicy.
  7. Masę serową przełóż do wylepionej ciastem tortownicy i piecz w 200°C przez około 60 minut.