Sernik bezglutenowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200 / 160 °C
  • tortownica o średnicy 24 cm

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • zmielone orzechy laskowe - 0.5 szklanek
  • mąka kukurydziana - 60 gramów
  • mąka ryżowa - 60 gramów
  • cukier - 80 gramów
  • bezglutenowy proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao (bezglutenowe) - 3 łyżki
  • masa serowa
  • ser biały mielony - 700 gramów
  • jajko - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • budyń waniliowy (bezglutenowy) - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Do miski włóż wszystkie składniki ciasta i wymieszaj mikserem. Następnie wyłóż ciasto na stół i szybko zagnieć.
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki formy wyklej ciastem i odstaw do lodówki.
  3. Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem na puch. Kasię rozpuść w rondelku i wystudź.
  4. Do masy jajecznej dodaj ciągle ubijając ser, budyń (bezglutenowy), mąkę ziemniaczaną i rozpuszczoną Kasię.
  5. Masę serową wyłóż na schłodzone w lodówce ciasto.
  6. Brzegi ciasta delikatnie zawiń na masę serową. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz najpierw 20 minut w 200 st.C, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 st i piecz jeszcze 40 minut.