Sernik bezglutenowy

111


Łatwe


80 min.


5 os.

Składniki
Spód::
bezglutenowe herbatniki140 gramów
masło70 gramów
Masa serowa::
ser twarogowy1 kilogram
mąka ziemniaczana3 łyżki
cukier100 gramów
jajka4 sztuki
śmietanka 30%80 gramów
Oraz::
truskawki200 gramów
borówki100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj spód. Herbatniki zmiksuj w melakserze. Roztop masło i połącz łyżką z herbatnikami. Przełóż masę herbatnikową na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj masę. Odstaw tortownicę ze spodem do lodówki na ok. 10 minut.
Krok 2
Ser twarogowy zmiksuj z mąką ziemniaczaną. Dodaj cukier, jajka i śmietankę 30% – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników.
Krok 3
Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej spód. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. Włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj kawałkami truskawek i borówkami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl