Sernik cytrynowy z bezową pianką
  • 90 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 175 °C
  • tortownica 23 cm

Składniki:

    spód
  • orzechy włoskie - 60 gramów
  • ciastka owsiane - 140 gramów
  • wiórki kokosowe - 20 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 70 gramów
  • masa serowa
  • serek kremowy typu philadelphia - 280 gramów
  • mleko skondensowane - 410 gramów
  • żółtka z dużych jajek - 6 sztuk
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny - 200 mililitrów
  • skórka otarta z 1 cytryny - 1 sztuka
  • beza
  • białka z dużych jajek - 3 sztuki
  • drobny cukier do wypieków - 210 gramów
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy, ciastka i wiórki kokosowe umieść w misie malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej. Dodaj rozpuszczoną Kasię i zmiksuj do otrzymania konsystencji mokrego piasku.
  2. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż pokruszoną masę ciasteczkową i dokładnie wyrównaj, wyklepując spód. Piecz w temperaturze 175 ºC przez około 12 minut lub do zarumienienia. Następnie wyjmij go i przestudź podczas przygotowania masy serowej.
  3. Serek umieść w misie miksera i lekko ubij do uzyskania kremowej konsystencji.
  4. Dodaj żółtka i mleko skondensowane, ubij do połączenia. Dodaj skórkę i sok z cytryn, zmiksuj do połączenia.
  5. Masę serową przelej na ciasteczkowy spód i piecz w temperaturze 160 ºC w kąpieli wodnej przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika, wystudź, a następnie wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
  6. Bezę wykonaj w dniu podania. W tym celu białka, cukier i sól umieść w wysokim metalowym garnku. Ubijaj je mikserem przez około 1 minutę.
  7. W garnuszku zagotuj niewielką ilość wody, nad nim postawić miskę z białkami (nie powinna dotykać powierzchni wody). Podczas gdy woda w garnuszku paruje, w garnku nad nią ubijaj w dalszym ciągu białka z cukrem, przez równe 12 minut.
  8. Przygotuj rękaw cukierniczy z ozdobną nasadką. Przełóż piankę bezową do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciśnij na wystudzony sernik.
  9. Przy pomocy palnika opal bezę, lub umieść sernik pod grillem w piekarniku na 1 - 2 minuty cały czas obserwując, by pianka się nie spaliła. 
  10. Całość ozdób startą skórką z cytryny.