Sernik czekoladowy
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 80 minut
  • 160 °C
  • Tortownica 26 cm

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • kakao - 20 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • zóltka - 1 sztuka
  • masa serowa
  • ser trzykrotnie mielony - 1 kilogram
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • czekolada gorzka - 300 gramów
  • kakao - 3 łyżki
  • cukier - 250 gramów
  • jajka - 6 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • śmietana 22 % - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż wszystkie składniki ciasta i mieszaj mikserem aż ciasto będzie wyglądało jak kruszonka. Nie zagniataj.
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do tortownicy wsyp ciasto i ugnieć dłonią. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 12 minut w 180st.C
  3. W rondelku rozpuść w kąpieli wodnej Kasię i czekoladę. Wymieszaj na gładką masę.
  4. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj ser i kakao. Ciągle ubijając mikserem dodaj rozpuszczoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i na koniec śmietanę. Wszystko wymieszaj.
  5. Tortownicę z podpieczonym spodem dokładnie owiń folią aluminiową, aby zabezpieczyć formę przed przedostaniem się wody do środka.
  6. Masę przełóż do tortownicy. Tortownicę wstaw do większej formy wypełnionej w 1/3 wodą. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut w 160 st.C. Wystudź w otwartym piekarniku. Wystudzony sernik odstaw na godzinę do lodówki.