Sernik dyniowy
  • 60 minut
  • 10 osób
  • Średnie

Składniki:

  • serek delfiko - 1 kilogram
  • dynia hokkaido - 1 sztuka
  • jajka - 8 sztuk
  • mleko skondensowane słodzone - 1 puszka
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • śmietanka 30 % - 0.7 szklanek
  • masło - 80 gramów
  • czekolada gorzka - 100 gramów
  • orzechy laskowe - 0.7 szklanek
  • mąka pszenna/ ryżowa - 75 gramów
  • cukier - 40 gramów
  • dżem pomarańczowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć, wydrążyć i pokroić na większe kawałki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC [bez termoobiegu] na ok. 30min lub do miękkości. Ostudzić. Zblendować.
  2. Masło i czekoladę delikatnie rozpuścić w rondelku. Dodać cukier. Ostudzić. Następnie zmiksować z mąką pszenną/ryżową, dodać jajko i na koniec orzechy. Dno 28 cm tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylać na spód masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC [bez termoobiegu] - ok. 10 min.
  3. Zmiksować ser z dynią, mąką ziemniaczaną i ziarnami wanilii. Kolejno wbić 5 jajek (oddzielnie po jednym, do połączenia). Następnie z 2 ostatnich jajek dodać jedynie żółtka. Dodać mleko skondensowane oraz śmietankę, delikatnie wymieszać i wylać na upieczony spód.
  4. Piec przez pół godziny w temperaturze 175 ºC [bez termoobiegu], następnie zmniejszyć do 150 ºC [bez termoobiegu] i piec około godziny (lub dłużej- do suchego patyczka).