Sernik dyniowy

0


Średnie


60 min.


10 os.

Składniki
serek delfiko1 kilogram
dynia hokkaido1 sztuka
jajka8 sztuk
mleko skondensowane słodzone1 puszka
mąka ziemniaczana3 łyżki
laska wanilii 1 sztuka
śmietanka 30 %0.7 szklanek
masło80 gramów
czekolada gorzka100 gramów
orzechy laskowe0.7 szklanek
mąka pszenna/ ryżowa75 gramów
cukier40 gramów
dżem pomarańczowy 1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Dynię umyć, wydrążyć i pokroić na większe kawałki. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC [bez termoobiegu] na ok. 30min lub do miękkości. Ostudzić. Zblendować.
Krok 2
Masło i czekoladę delikatnie rozpuścić w rondelku. Dodać cukier. Ostudzić. Następnie zmiksować z mąką pszenną/ryżową, dodać jajko i na koniec orzechy. Dno 28 cm tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylać na spód masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC [bez termoobiegu] - ok. 10 min.
Krok 3
Zmiksować ser z dynią, mąką ziemniaczaną i ziarnami wanilii. Kolejno wbić 5 jajek (oddzielnie po jednym, do połączenia). Następnie z 2 ostatnich jajek dodać jedynie żółtka. Dodać mleko skondensowane oraz śmietankę, delikatnie wymieszać i wylać na upieczony spód.
Krok 4
Piec przez pół godziny w temperaturze 175 ºC [bez termoobiegu], następnie zmniejszyć do 150 ºC [bez termoobiegu] i piec około godziny (lub dłużej- do suchego patyczka).
Autor: Weronika TrochimiakPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl