Sernik Izaura
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 C °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 2 szklanki
  • kakao - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • żółtka - 4 sztuki
  • woda - 5 łyżek
  • masa serowa
  • ser biały - 70 dekagramów
  • żółtka - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

  1. Wykonanie ciasta: Kasia, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy rozpuścić razem w garnku, robiąc polewę. Gotować 5 minut, mieszając. Ostudzić. Ubić pianę z białek.
  2. Gdy polewa ostygła, dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę, następnie odlać 1/2 szklanki masy (polewa do ciasta). Do pozostałej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka, razem mieszać i wylewać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy (27 x 38).
  3. Masa serowa: Ser biały rozbijamy widelcem, dodajemy cukier, żółtka, 1/2 kostki Kasi i budyń, po czym miksujemy na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka i dodajemy do gładkiej masy serowej, razem delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  4. Gotową masę serową wykładamy łyżką na ciasto na blaszce (nie wyrównywać !).
  5. Całość piec w 180 st przez około 50 min.
  6. Upieczone i ostudzone ciasto, polać pozostawioną wcześniej masą i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego