Sernik Izaura

68


Łatwe


70 min.


7 os.

Składniki
Masa czekoladowa::
mąka pszenna280 gramów
cukier200 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
kakao3 łyżki
masło200 gramów
jajka4 sztuki
woda5 łyżek
Masa serowa::
ser twarogowy1 kilogram
budyń śmietankowy3 łyżki
cukier180 gramów
jajka4 sztuki
masło100 gramów
ekstrakt z wanilii1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj masę czekoladową. Do garnka dodaj masło i wodę. Wsyp też kakao oraz cukier i całość rozpuść. Odstaw do wystudzenia.
Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaj żółtka i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj do połączenia. Dodaj następnie ubite białka i całość wymieszaj szpatułką.
Krok 3
Ser twarogowy zmiksuj z budyniem, cukrem, jajkami i ekstraktem z wanilii. Roztop masło i dodaj do masy. Zmiksuj do połączenia.
Krok 4
¾ masy czekoladowej wyłóż na dno tortownicy, pokrytej papierem do pieczenia. Przełóż następnie masę twarogową, a na koniec pozostałą ¼ część masy czekoladowej. Za pomocą wykałaczki utwórz wzorki. Włóż sernik do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni, na ok. 70 minut (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe – jeśli nie, piecz jeszcze kilka minut). Przed podaniem sernik można opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl