Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj masę czekoladową. Do garnka dodaj masło i wodę. Wsyp też kakao oraz cukier i całość rozpuść. Odstaw do wystudzenia. |
Krok 2 |
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaj żółtka i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj do połączenia. Dodaj następnie ubite białka i całość wymieszaj szpatułką. |
Krok 3 |
Ser twarogowy zmiksuj z budyniem, cukrem, jajkami i ekstraktem z wanilii. Roztop masło i dodaj do masy. Zmiksuj do połączenia. |
Krok 4 |
¾ masy czekoladowej wyłóż na dno tortownicy, pokrytej papierem do pieczenia. Przełóż następnie masę twarogową, a na koniec pozostałą ¼ część masy czekoladowej. Za pomocą wykałaczki utwórz wzorki. Włóż sernik do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni, na ok. 70 minut (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe – jeśli nie, piecz jeszcze kilka minut). Przed podaniem sernik można opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. |