Sernik Jasno-Ciemny z polewą

4


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto ciemne:
jajko6 sztuk
Ciasto jasne:
mąka pszenna5 dekagramów
Masa serowa:
cukier1 szklanka
Ciasto ciemne:
cukier0.75 szklanek
Ciasto jasne:
cukier20 dekagramów
Masa serowa:
mleko0.5 szklanek
Ciasto ciemne:
mąka1.5 szklanek
Ciasto jasne:
mąka ziemniaczana15 dekagramów
proszek do pieczenia0.5 łyżeczek
ocet1 łyżka
Masa serowa:
żółtko6 sztuk
Ciasto ciemne:
kakao2 łyżki
Masa serowa:
ser biały1 kilogram
Ciasto jasne:
białko 6 sztuk
Masa serowa:
budyń śmietankowy1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia0.75 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto jasne: Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i powoli wymieszać.
Krok 2
Ciasto ciemne: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Krok 3
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać 2 łyżki kakao i wymieszać.
Krok 4
Ser: Przygotować budyń.
Krok 5
Żółtka utrzeć z cukrem i Kasią, dodać ser i wymieszać, postawić na ogniu i gdy zacznie się gotować, wlać budyń i zagotować.
Krok 6
Pieczenie: Na formę nakładać na zmianę: jasne i ciemne ciasto.
Krok 7
Piec w 180 stopniach C przez 30 - 45 minut i przekroić na 2 lub 3 części, nałożyć gorącą masę serową.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl