Sernik Jasno-Ciemny z polewą
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto jasne
  • białko - 6 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 15 dekagramów
  • mąka pszenna - 5 dekagramów
  • cukier - 20 dekagramów
  • ocet - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • ciasto ciemne
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka - 1.5 szklanek
  • kakao - 2 łyżki
  • masa serowa
  • ser biały - 1 kilogram
  • cukier - 1 szklanka
  • żółtko - 6 sztuk
  • mleko - 0.5 szklanek
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto jasne: Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i powoli wymieszać.
  2. Ciasto ciemne: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
  3. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać 2 łyżki kakao i wymieszać.
  4. Ser: Przygotować budyń.
  5. Żółtka utrzeć z cukrem i Kasią, dodać ser i wymieszać, postawić na ogniu i gdy zacznie się gotować, wlać budyń i zagotować.
  6. Pieczenie: Na formę nakładać na zmianę: jasne i ciemne ciasto.
  7. Piec w 180 stopniach C przez 30 - 45 minut i przekroić na 2 lub 3 części, nałożyć gorącą masę serową.