Sernik kokosowy
  • 90 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 165 °C
  • tortownica 24 cm

Składniki:

    spód
  • ciastka oreo - 250 gramów
  • wiórki kokosowe - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • masa serowa
  • tłusty twaróg (ser trzykrotnie zmielony) - 800 gramów
  • śmietana kremówka - 200 mililitrów
  • biała czekolada - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka ziemniaczana - 80 gramów
  • wiórki kokosowe - 150 gramów
  • cukier puder - 150 gramów
  • mleko kokosowe - 400 mililitrów
  • jajka - 4 sztuki
  • wierzch sernika
  • wiórki kokosowe - 50 gramów
  • czekolada deserowa - 200 gramów
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki do spodu wrzucamy do malaksera i miksujemy na jednolitą masę. Całość wykładamy do tortownicy wyłożonej wcześniej pergaminem. Formujemy równy spód i kilka minut chłodzimy w lodówce.
  2. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miksera przekładamy wszystkie składniki masy serowej (oprócz roztopionej białej czekolady). Miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż masa będzie jednolita i gładka. Na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
  3. Tortownicę z ciastem wstawiamy do brytfanny napełnionej do połowy wodą i pieczemy w temperaturze 160-165 °C przez około 50-60 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty. Wystudzony sernik chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.
  4. Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli i dodajemy olej. Wystudzoną czekoladą polewamy sernik i posypujemy wiórkami kokosowymi.