Sernik krakowski
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 250 gramów
  • cukier puder - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - 8 gramów
  • masa serowa
  • twaróg - 1 kilogram
  • jajko - 8 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • cukier waniliowy - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • rodzynki - 100 gramów
  • aromat - 1 opakowanie
  • wierzch
  • żółtko do posmarowania - 1 sztuka
  • lukier
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • cukier puder - 150 gramów
  • białko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ciasta kruchego połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu.
  2. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.
  3. Twaróg zemleć. Kasię, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.
  4. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Można dodać ulubiony aromat.
  5. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową.
  6. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm.
  7. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.
  8. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.
  9. Przygotować lukier - wycisnać sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Wystudzony sernik posmarować lukrem