| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Wszystkie składniki ciasta kruchego połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. |
| Krok 2 |
| Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut. |
| Krok 3 |
| Twaróg zemleć. Kasię, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. |
| Krok 4 |
| Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Można dodać ulubiony aromat. |
| Krok 5 |
| Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. |
| Krok 6 |
| Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. |
| Krok 7 |
| Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. |
| Krok 8 |
| Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. |
| Krok 9 |
| Przygotować lukier - wycisnać sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Wystudzony sernik posmarować lukrem |