Sernik krakowski

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko1 sztuka
Masa serowa:
jajko8 sztuk
cukier250 gramów
rodzynki100 gramów
Ciasto:
mąka250 gramów
Masa serowa:
mąka ziemniaczana3 łyżki
Lukier:
sok z cytryny1 sztuka
Masa serowa:
twaróg1 kilogram
Ciasto:
cukier waniliowy8 gramów
Masa serowa:
cukier waniliowy3 łyżki
Ciasto:
cukier puder100 gramów
Lukier:
cukier puder150 gramów
Masa serowa:
aromat1 opakowanie
Lukier:
białko 1 sztuka
Wierzch:
żółtko do posmarowania1 sztuka
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia125 gramów
Masa serowa:
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie składniki ciasta kruchego połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu.
Krok 2
Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.
Krok 3
Twaróg zemleć. Kasię, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.
Krok 4
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Można dodać ulubiony aromat.
Krok 5
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową.
Krok 6
Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm.
Krok 7
Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.
Krok 8
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.
Krok 9
Przygotować lukier - wycisnać sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Wystudzony sernik posmarować lukrem
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl