Sernik krakowski
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 80 minut
  • 180 °C
  • 22 x 28 cm

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka - 350 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • żółtko - 3 sztuki
  • śmietana 18% - 1 łyżka
  • masa serowa
  • twaróg sernikowy - 1 kilogram
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 250 gramów
  • jaja duże - 5 sztuk
  • cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 40 gramów
  • rodzynki - 50 gramów
  • mąka - 1 łyżka
  • lukier
  • cukier puder - 200 gramów
  • sok z cytryny - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Blaszkę o wymiarach 22 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę, Kasię, cukier, żółtka i śmietanę wymieszaj mieszadłami miksera. Przełóż na stół i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto podziel na dwie części w proporcji 2:3. Większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim dno blaszki. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika na 15 minut.
  3. Przygotuj masę serową. Rodzynki oprósz mąką. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodaj twaróg, miękką Kasię i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. Na koniec wsyp rodzynki.
  4. Masę serową przełóż do formy z podpieczonym ciastem. Wyrównaj powierzchnię. Zmniejsz temperaturę w piecu do 170° C. Sernik wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut.
  5. W tym czasie resztę ciasta rozwałkuj i potnij na centymetrowe pasy. Sernik wyjmij z pieca, ułóż na jego powierzchni kratkę z ciasta i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz jeszcze około 30 minut. Sernik wystudź w otwartym piekarniku.
  6. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gładki, gęsty lukier i posmaruj nim wierzch wystudzonego ciasta.