Sernik Królewski

645


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
Ciasto::
mąka pszenna240 gramów
cukier puder4 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
kakao1.5 łyżek
masło160 gramów
jajko1 sztuka
żółtko jajka1 sztuka
woda1 łyżka
Masa serowa::
ser twarogowy1 kilogram
budyń śmietankowy3 łyżki
cukier160 gramów
jajka4 sztuki
białko jajka1 sztuka
cytryna1 sztuka
masło150 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj ciasto na sernik królewski z naszego przepisu. Przesianą mąkę pszenną wymieszaj w misce razem z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, jajko, żółtko, wodę i zagnieć gładkie ciasto.
Krok 2
Podziel ciasto na dwie równe części. Jedną zawiń w folię i włóż do zamrażarki na ok. 45 minut, a drugą część ciasta wyłóż na spód tortownicy, pokrytej na dnie papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto na sernik królewski w kilku miejscach widelcem. Podpiecz spód w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 20 minut. Odstaw.
Krok 3
Ser twarogowy zmiksuj z budyniem, cukrem, jajkami, białkiem i skórką startą z cytryny. Roztop masło i dodaj do masy. Zmiksuj do połączenia.
Krok 4
Masę przełóż na podpieczony spód. Wyciągnij z zamrażarki ciasto. Zetrzyj ciasto na masę serową.
Krok 5
Włóż sernik królewski do piekarnika, nagrzanego do 180°C, na 60 minut. Wystudź. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl