Sernik Królewski
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C
  • Tortownica Ø 24

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • mąka - 250 gramów
  • cukier - 80 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 30 gramów
  • masa serowa
  • ser biały - 600 gramów
  • jajko - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 125 gramów
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Do miski włóż wszystkie składniki ciasta i wymieszaj mikserem. Następnie wyłóż ciasto na stół i szybko zagnieć.
  2. Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. 1/3 ciasta odłóż, resztą wylep dno formy.
  3. Kasię roztop w rondelku i wystudź. Jajka ubij z cukrem na puch.
  4. Do masy jajecznej, ciągle ubijając, dodaj budyń, mąkę ziemniaczaną, ser i roztopioną Kasię.
  5. Masę serową wyłóż na ciasto. Odłożone wcześniej ciasto lekko rozwałkuj.
  6. Z ciasta odrywaj spore kawałki i ułóż je na masie serowej. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w 180st.C.