Sernik królewski

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Masa serowa:
jajko3 sztuki
Ciasto:
sól1 szczypta
Masa serowa:
rodzynki10 dekagramów
Ciasto:
mąka1 szklanka
Masa serowa:
mąka ziemniaczana1 łyżka
Ciasto:
żółtko1 sztuka
Masa serowa:
żółtko3 sztuki
Ciasto:
cukier puder4 łyżki
Masa serowa:
cukier puder0.5 szklanek
posiekane migdały
twaróg tłusty 60 dekagramów
starta skórka cytrynowa1 łyżeczka
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia12 dekagramów
Masa serowa:
Kostka do pieczenia Kasia0.5 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiać, dodać Kasię, posiekać nożem. P
Krok 2
Potem dodać żółtko, cukier puder oraz szczyptę soli.
Krok 3
Najpierw składniki siekać nożem, potem szybko zagnieść ciasto.
Krok 4
Owinąć je w folię, włożyć do lodówki na godzinę.
Krok 5
Masa serowa: Kasię utrzeć z cukrem na gładką masę
Krok 6
Ser zemleć, dodać Kasię z cukrem i mąkę ziemniaczaną.
Krok 7
Zmiksować, dodając po kolei 6 żółtek.
Krok 8
Wsypać migdały, skórkę i sparzone rodzynki, dobrze wymieszać.
Krok 9
Białka ubić na sztywno, pianę delikatnie połączyć z masą.
Krok 10
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek grubości 1/3 cm.
Krok 11
Przełożyć go na blachę, lekko podpiec w temperaturze 200°C.
Krok 12
Następnie nałożyć masę serową.
Krok 13
Wierzch wyrównać.
Krok 14
Piec 40 minut w temp. 200°C.
Krok 15
Uchylić drzwiczki piekarnika, odczekać 10 min. po czym wyjąć.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl