Sernik królewski
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 12 dekagramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • cukier puder - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • masa serowa
  • twaróg tłusty - 60 dekagramów
  • jajko - 3 sztuki
  • żółtko - 3 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • posiekane migdały
  • starta skórka cytrynowa - 1 łyżeczka
  • rodzynki - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać, dodać Kasię, posiekać nożem. P
  2. Potem dodać żółtko, cukier puder oraz szczyptę soli.
  3. Najpierw składniki siekać nożem, potem szybko zagnieść ciasto.
  4. Owinąć je w folię, włożyć do lodówki na godzinę.
  5. Masa serowa: Kasię utrzeć z cukrem na gładką masę
  6. Ser zemleć, dodać Kasię z cukrem i mąkę ziemniaczaną.
  7. Zmiksować, dodając po kolei 6 żółtek.
  8. Wsypać migdały, skórkę i sparzone rodzynki, dobrze wymieszać.
  9. Białka ubić na sztywno, pianę delikatnie połączyć z masą.
  10. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek grubości 1/3 cm.
  11. Przełożyć go na blachę, lekko podpiec w temperaturze 200°C.
  12. Następnie nałożyć masę serową.
  13. Wierzch wyrównać.
  14. Piec 40 minut w temp. 200°C.
  15. Uchylić drzwiczki piekarnika, odczekać 10 min. po czym wyjąć.