SERNIK MIĘTOWY Z CZEKOLADĄ
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 90 minut
  • 160°C °C

Składniki:

    ciasto
  • herbatniki maślane - 250 gramów
  • kakao - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • masa serowa
  • ser biały - 1 kilogram
  • jajko - 5 sztuk
  • budyń waniliowy bez cukru - 40 gramów
  • krople miętowe - 2 łyżeczki
  • cukier - 1 szklanka
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • polewa
  • mleczna czekolada - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • dodatki
  • świeża mięta do dekoracji - 1 unit
  • mleczna czekolada - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokruszyć na proch, dodać ostudzoną płynną Kasię i dobrze wymieszać.
  2. Tortownicę lub blaszkę o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Dno formy wylepić masą herbatnikową.
  4. Jajka ubić z cukrem na puch, dodać ser.
  5. Miksując, dodać budyń, cukier waniliowy i aromat miętowy lub świeżą, siekaną miętę.
  6. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód z herbatników.
  7. Sernik wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec ok 1-1,5 godziny.
  8. Wystudzić.
  9. Czekoladę połamać, dodać Kasię i razem rozpuścić w kąpieli wodnej.
  10. Gotową polewą polać sernik.
  11. Czekoladę miętową posiekać nożem i posypać dowolne pole na serniku.