Przygotowanie |
Krok 1 |
Na spód tortownicy, pokrytej papierem do pieczenia, wyłóż biszkopty. |
Krok 2 |
Masło roztop. Ser twarogowy zmiksuj z budyniem waniliowym (proszkiem) i cukrem. Dodaj jajka i roztopione masło – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. |
Krok 3 |
Masę twarogową wylej delikatnie na ułożone biszkopty. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz 60 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia. |
Krok 4 |
Przygotuj frużelinę. Do garnka dodaj mrożone wiśnie i wodę. Podgrzewaj całość kilka minut - od czasu do czasu mieszając. Gdy wiśnie się całkowicie rozmrożą, dodaj cukier trzcinowy i sok wyciśnięty z cytryny. Doprowadź do zagotowania. Odlej 6 łyżek soku, które puściły wiśnie. Dodaj do niego mąkę ziemniaczaną - wymieszaj i wlej do wiśni. Mieszaj całość do zgęstnienia. Po wystudzeniu udekoruj frużeliną wiśniową sernik. |