Sernik na biszkoptach

51


Łatwe


60 min.


5 os.

Składniki
biszkopty okrągłe16 sztuk
ser twarogowy1 kilogram
budyń waniliowy3 łyżki
cukier180 gramów
jajka4 sztuki
masło100 gramów
Frużelina wiśniowa::
wiśnie mrożone450 gramów
woda2 łyżki
cukier trzcinowy4 łyżki
cytryna0.5 sztuk
mąka ziemniaczana2 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Na spód tortownicy, pokrytej papierem do pieczenia, wyłóż biszkopty.
Krok 2
Masło roztop. Ser twarogowy zmiksuj z budyniem waniliowym (proszkiem) i cukrem. Dodaj jajka i roztopione masło – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników.
Krok 3
Masę twarogową wylej delikatnie na ułożone biszkopty. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz 60 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia.
Krok 4
Przygotuj frużelinę. Do garnka dodaj mrożone wiśnie i wodę. Podgrzewaj całość kilka minut - od czasu do czasu mieszając. Gdy wiśnie się całkowicie rozmrożą, dodaj cukier trzcinowy i sok wyciśnięty z cytryny. Doprowadź do zagotowania. Odlej 6 łyżek soku, które puściły wiśnie. Dodaj do niego mąkę ziemniaczaną - wymieszaj i wlej do wiśni. Mieszaj całość do zgęstnienia. Po wystudzeniu udekoruj frużeliną wiśniową sernik.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl