Sernik na ciemnym spodzie

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    masa serowa
  • ser biały - 1 kilogram
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 20 dekagramów
  • rodzynki - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • ciasto
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • cukier - 20 dekagramów
  • kakao - 3 łyżki
  • śmietana - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto ciemne: Wszystkie składniki i Kasię wyłożyć na stolnicę.
  2. Zagniatać, aż się dobrze złączy.
  3. Podzielić na dwie części, zawinąć w woreczek i włożyć do zamrażalnika.
  4. Masa serowa: Ser zmielić.
  5. Utrzeć żółtka z cukrem i z Kasią.
  6. Białka ubić na sztywno.
  7. Do utartych żółtek z cukrem dodać ser, rodzynki, cukier waniliowy, białka, mąkę ziemniaczaną.
  8. Wymieszać.
  9. Połowę ciasta potrzeć na spód, wyłożyć na to ser, potrzeć drugą połowę, włożyć do piekarnika. Smacznego!