Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami - palce lizać!
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 3 szklanki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • żółtko - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • masa serowa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier - 300 gramów
  • twaróg - 1 kilogram
  • jajko - 6 sztuk
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • olejek cytrynowy - 1 sztuka
  • brzoskwinie - 800 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Wyrobić ze składników ciasto.
  2. Podzielić na 2 części (2/3 i 1/3).
  3. Mniejszą część dać do lodówki.
  4. Ciastem 2/3 wyłożyć blaszkę na papierze do pieczenia.
  5. Na ciasto wylać masę serową.
  6. Masa serowa: Utrzeć Kasię z cukrem na puch, następnie dodać ser zmielony, całe jajka, budyń i olejek - wszystko razem powinno być utarte na puszystą masę.
  7. Kłaść masę serową na ciasto.
  8. Brzoskwinie obrać ze skórki i kroić na połówki, wyciągając pestkę.
  9. Naszykowane brzoskwinie ułożyć na masę serową.
  10. Ubić pianę na sztywno (5 białek, 1 szklankę cukru, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej), dodać cukier i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  11. Następnie wyłożyć pianę na owoce.
  12. Na pianę potrzeć lub pokruszyć resztę ciasta z lodówki.
  13. Piec w 180 stopniach przez 1 h.