Sernik na zimno z czarną porzeczką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C

Składniki:

  • serek homogenizowany o smaku waniliowym - 400 gramów
  • śmietana kremówka 36% - 200 gramów
  • cukier - 3 łyżki
  • galaretka owoce leśne - 1 opakowanie
  • czarna porzeczka. - 300 gramów
  • herbatniki - 110 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • bita śmietana - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki utrzeć na proszek, dodać roztopioną Kasię, dokładnie wymieszać i wyłożyć masę na dno tortownicy o średnicy 20 cm.
  2. Wstawiamy do lodówki.
  3. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody, przestudzić.
  4. Porzeczki wrzucić do rondelka, lekko rozetrzeć, wsypać cukier i lekko podsmażyć, aż porzeczki puszczą sok, przestudzić.
  5. Śmietankę ubić, delikatnie mieszając dodać stopniowo serek homogenizowany, podsmażone porzeczki i galaretkę.
  6. Masę serową wlać na wcześniej przygotowany spód z herbatników.
  7. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężałą.
  8. Udekorować bitą śmietaną.