Sernik na zimno z dynią

116


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
herbatniki Petit Buerre150 gramów
Masa serowa:
dynia1 kilogram
serek waniliowy400 gramów
sok pomarańczowy100 mililitrów
cukier waniliowy16 gramów
żelatyna20 gramów
galaretka pomarańczowa1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Małą tortownicę o średnicy 18-20 cm posmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Kasię roztop w rondelku. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z roztopioną Kasią. Masę przełóż do tortownicy i lekko ugnieć łyżką.
Krok 2
Dynię obierz, pokrój w kostkę i zalej 1/2 szklanki wody. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Odważ około 500 g, przełóż do blendera i zmiksuj razem z cukrem wanilinowym.
Krok 3
Żelatynę zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw. Gdy napęcznieje wlej podgrzany sok pomarańczowy i mieszaj aż do rozpuszczenia.
Krok 4
Połowę otrzymanej masy dyniowej odłóż, resztę wymieszaj z serkiem waniliowym i rozpuszczoną w soku żelatyną.
Krok 5
Masę serowo-dyniową przełóż na kruchy spód w formie i odłóż do lodówki by lekko stężała.
Krok 6
Pozostałą masę dyniową wymieszaj z rozpuszczoną w 150 ml gorącej wody galaretką. Wystudź i wyłóż na lekko stężałą masę serową. Całość odstaw do lodówki by dobrze stężała.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl