Sernik na zimno z dynią
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • herbatniki Petit Buerre - 150 gramów
  • masa serowa
  • dynia - 1 kilogram
  • serek waniliowy - 400 gramów
  • sok pomarańczowy - 100 mililitrów
  • cukier waniliowy - 16 gramów
  • żelatyna - 20 gramów
  • galaretka pomarańczowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Małą tortownicę o średnicy 18-20 cm posmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Kasię roztop w rondelku. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z roztopioną Kasią. Masę przełóż do tortownicy i lekko ugnieć łyżką.
  2. Dynię obierz, pokrój w kostkę i zalej 1/2 szklanki wody. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Odważ około 500 g, przełóż do blendera i zmiksuj razem z cukrem wanilinowym.
  3. Żelatynę zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw. Gdy napęcznieje wlej podgrzany sok pomarańczowy i mieszaj aż do rozpuszczenia.
  4. Połowę otrzymanej masy dyniowej odłóż, resztę wymieszaj z serkiem waniliowym i rozpuszczoną w soku żelatyną.
  5. Masę serowo-dyniową przełóż na kruchy spód w formie i odłóż do lodówki by lekko stężała.
  6. Pozostałą masę dyniową wymieszaj z rozpuszczoną w 150 ml gorącej wody galaretką. Wystudź i wyłóż na lekko stężałą masę serową. Całość odstaw do lodówki by dobrze stężała.