Przygotowanie |
Krok 1 |
Małą tortownicę o średnicy 18-20 cm posmaruj Kasią i wyłóż papierem do pieczenia. Kasię roztop w rondelku. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z roztopioną Kasią. Masę przełóż do tortownicy i lekko ugnieć łyżką.
|
Krok 2 |
Dynię obierz, pokrój w kostkę i zalej 1/2 szklanki wody. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Odważ około 500 g, przełóż do blendera i zmiksuj razem z cukrem wanilinowym.
|
Krok 3 |
Żelatynę zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw. Gdy napęcznieje wlej podgrzany sok pomarańczowy i mieszaj aż do rozpuszczenia.
|
Krok 4 |
Połowę otrzymanej masy dyniowej odłóż, resztę wymieszaj z serkiem waniliowym i rozpuszczoną w soku żelatyną.
|
Krok 5 |
Masę serowo-dyniową przełóż na kruchy spód w formie i odłóż do lodówki by lekko stężała.
|
Krok 6 |
Pozostałą masę dyniową wymieszaj z rozpuszczoną w 150 ml gorącej wody galaretką. Wystudź i wyłóż na lekko stężałą masę serową. Całość odstaw do lodówki by dobrze stężała.
|