Sernik na zimno z owocami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 160-170 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 5 łyżek
  • mąka - 5 łyżek
  • majonez - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • masa serowa
  • galaretka cytrynowa - 2 opakowania
  • biały ser - 0.5 kilogramów
  • kremówka - 1 litr
  • cukier puder - 1.5 szklanek
  • dekoracja
  • galaretka truskawkowa lub brzoskwiniowa - 2 opakowania
  • truskawki lub gruszki z kompotu

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na sztywno, dodać przesianą mąkę, majonez i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
  2. Masa serowa: Zmielić ser i utrzeć z połową cukru pudru, rozpuścić galaretki cytrynowe w 1,5 szklanki wody i ostudzić, śmietanę ubić z drugą połową cukru pudru.
  3. Do sera dodajemy ubitą śmietanę, ostudzoną galaretkę delikatnie mieszając.
  4. Masę serową wylewamy na upieczony biszkopt, układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową.
  5. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia.