Sernik na zimno z owocami
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • serek homogenizowany - 1000 gramów
  • żółtko - 5 sztuk
  • cukier puder - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • żelatyna - 3 łyżki
  • galaretka - 2 opakowania
  • bakalie - 1 opakowanie
  • owoce - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę zalać 1/3 szklanką zimnej wody i odstawić, aż spęcznieje.
  2. Galaretki zalać 3 szklankami gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
  3. 5 żółtek, cukier puder i cukier waniliowy ubić na pulchną masę.
  4. Dodawać stopniowo po jednej łyżeczce Kasi (ma być miękka) i dalej porcjami serek homogenizowany.
  5. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu, ma być letnia i płynna, taką powolutku połączyć z masą, wlewając na łopatki miksera obracające się na najwyższych obrotach.
  6. Dodać bakalie.
  7. Podzielić masę: Do 1/3 dodać 2 łyżki kakao i połączyć mieszając mikserem.
  8. Tą część wyłożyć na dno blaszki, wstawić na chwilę do zamrażalnika.
  9. Pozostałą część masy (białej) wyłożyć na zastygniętą część ciemną i też do lodówki.
  10. Ułożyć owoce i zalać galaretką.