Sernik poranna rosa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 30 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 0.5 szklanek
  • żółtko - 2 sztuki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • masa serowa
  • ser twarogowy - 1 kilogram
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 0.5 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • żółtko - 4 sztuki
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • aromat rumowy - 1 łyżeczka
  • piana
  • białko - 4 sztuki
  • cukier - 0.75 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski, dodać miękką Kasię, żółtko, jajo i cukier.
  2. Zagnieść ciasto i wylepić nim formę, formując wysokie boki.
  3. Masa serowa: Jaja i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
  4. Dodać ser, następnie proszek budyniowy, mleko, olej i aromat.
  5. Zmiksować i wylać na ciasto.
  6. Piec ok.60 minut w 180 st. C.
  7. Pianka: Białka ubić ze szklanką cukru.
  8. Wylać na ciasto około 20 minut przed końcem pieczenia (można trochę wcześniej).
  9. Z powrotem wstawić do piekarnika.
  10. Pianka zbrązowieje, a po wyjęciu z lodówki pojawią się na niej krople rosy. Ciasto jest bardzo popularne, więc nie zdziwię się, jeśli już krąży wśród internautów.