Sernik przekładany
  • 60 minut
  • Średnie

Składniki:

  • ser mielony - 1 kilogram
  • jajko - 12 sztuk
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 2 szklanki
  • bakalie - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kisiel wiśniowy - 1 opakowanie
  • kakao - 2 łyżki
  • margaryna Kasia - 1 gram

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt:
  2. białka (6) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypując powoli cukier (1 szklankę). Dodawać po jednym żółtku (6), delikatnie mieszając. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao. Piec dwa placki (piekłam w foremkach 32x20*) w temp. 160 stopni ok. 30 minut.
  3. Ser:
  4. margarynę utrzeć, dodać cukier (1 szklanka) i stopniowo dodawać po jednym żółtku (6). Dodać ser, budyń i bakalie. Z białek (6) ubić pianę i dodać do masy serowej. Lekko wymieszać, podzielić na 2 części.
  5. W biszkoptach wyciąć kółka (obwód wielkości kieliszka), przełożyć kółka różowe do brązowego placka. A brązowe do różowego placka. Na ciemne ciasto wylać pół sera i przykryć ciastem różowym. Na nie wylać resztę sera i wyrównać. Piec w temp. 180 stopni przez 40-45 minut.
  6. *Uwaga: moja blaszka nie była za wysoka i całe ciasto by mi się w niej nie zmieściło, więc zrobiłam podwyższenie blaszki ze złożonego podwójnie papieru do pieczenia, który zszyłam zszywaczem, możecie ciasto zrobić np. w tortownicy wtedy nie powinno być problemu.