Puszysty sernik z Vitello

Składniki:

  • ser twarogowy mielony - 1 kilogram
  • Cukier lub cukier puder - 1.5 szklanek
  • kasza manna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier wanikiowy - 1 opakowanie
  • żółtka - 5 sztuk
  • rodzynki - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i kaszę połączyć z proszkiem do pieczenia i wymieszać z serkiem.
  2. Żółtka, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać serek, wsypać rodzynki i wymieszać.
  3. Formę do pieczenie wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dnie formy ułożyć herbatniki i wyłożyć masę serową.
  4. Piec przez ok. 1h w temp. 170 C.
  5. Sernik powinien wyrosnąć ponad formę, przy studzeniu nieco opadnie. Można udekorować go polewą kakaową lub przed podaniem polać lekko sokiem malinowym. Smacznego !