Sernik świąteczny

140


Łatwe


90 min.


5 os.

Składniki
masło200 gramów
jajka6 sztuk
cukier puder1 szklanka
mąka ziemniaczana40 gramów
zmielony twaróg1 kilogram
śmietanka 36% 170 mililitrów
kandyzowana skórka pomarańczowa100 gramów
Polewa::
czekolada gorzka100 gramów
śmietanka 36% 40 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Masło ubijamy z cukrem na puszystą pianę.
Krok 2
Stopniowo dodajemy żółtka cały czas mieszając.
Krok 3
Dokładamy zmielony twaróg i miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ponownie miksujemy.
Krok 4
Białka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy do twarogowej masy i delikatnie mieszamy. Wrzucamy do masy skórkę pomarańczową ( odkładamy 2 łyżki do dekoracji).
Krok 5
Masę serową przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok 60 min. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Krok 6
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Polewamy nią ostudzone ciasto i posypujemy pozostawioną skórką pomarańczową.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl