Sernik świąteczny
  • 70 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • żółtka - 2 sztuki
  • torebka cukru waniliowego - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • masa serowa
  • twaróg sernikowy - 800 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • białka - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • cukier migdałowy - 2 łyżeczki
  • dekoracja
  • tabliczka gorzkiej czekolady - 200 gramów
  • śmietanka 30% - 150 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • polewa z białej czekolady - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasta wymieszaj mikserem i całość szybko zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wylep nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuj widelcem.
  3. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem migdałowym na puch. Wymieszaj z miękką kostką do pieczenia Kasia.
  4. Następnie do masy dodaj twaróg, budyń w proszku i ubitą na sztywno pianę z białek.
  5. Masę serową wyłóż na ciasto w formie. Piecz najpierw 10 minut w 200 st. C, następnie 50 - 60 minut w 160 st. C. Upieczony sernik ostudź i delikatnie wyjmij z formy.
  6. Śmietankę podgrzej razem z Kasią, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Otrzymaną polewą posmaruj wierzch sernika. Białą polewę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź, aby nie była zbyt rzadka. Polewą rysuj na pergaminie małe śnieżynki. Gdy zastygną zdejmij je ostrożnie z pergaminu i udekoruj nimi wierzch sernika.