SERNIK SZACHOWNICA
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    masa serowa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 gramów
  • twaróg mielony - 1 kilogram
  • jajka - 6 sztuk
  • cukier - 30 dekagramów
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • biszkopt
  • jajka - 6 sztuk
  • cukier - 20 dekagramów
  • mąka - 15 dekagramów
  • kakao - 2 łyżki
  • budyń czekoladowy - 1 opakowanie
  • rum - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: żółtka utrzyj z cukrem. Połącz z rumem, proszkiem budyniowym i kakao. Wymieszaj z pianą z białek.
  2. Rozsmaruj w prostokątnej blaszce. Piecz ok 35 min w temp 180 st. Ostudź. Pokrój w paski o szer. 2 cm.
  3. Masa serowa: Kasię utrzyj z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj ser i proszek budyniowy. Zmiksuj na gładką masę. Połącz z pianą z białek.
  4. Blaszkę po biszkopcie wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż paski biszkoptu, pozostawiając między nimi równe odległości. W te przestrzenie wlej masę serową.
  5. W ten sam sposób ułóż drugą warstwę (tym razem paski biszkoptowe układaj na warstwie sera). Ciasto piecz ok 45 min w temp 180 st.