Sernik tradycyjny
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 200-220 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier puder - 10 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • żółtko - 4 sztuki
  • śliwki węgierki - 1 kilogram
  • masa serowa
  • ser biały - 50 dekagramów
  • cukier puder - 15 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 5 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • bakalie - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Zarobić na stolnicy ciasto.
  2. Podzielić na 2 części.
  3. Żółtka ubić z cukrem, potem dodawać ser skręcony przez maszynkę, mąkę, stopioną Kasię i pozostałe składniki.
  4. Na koniec dodać pianę z białek.
  5. Wymieszać.
  6. Jedną część ciasta rozwałkować na blachę, wyłożyć masę serową.
  7. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i ułożyć na śliwkach w szachownicę.