Sernik walentynkowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 0 °C

Składniki:

  • śmietanka 30% - 100 gramów
  • płatki kukurydziane - 100 gramów
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • kakao - 1 łyżka
  • twaróg waniliowy - 1 kilogram
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • żelatyna - 1 opakowanie
  • owoc granatu - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię, cukier, kakao zagotuj.
  2. Zdejmij z ognia, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Wsyp płatki kukurydziane i wymieszaj.
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na to 3/4 masy z płatków i odstaw do lodówki.
  5. Z reszty masy wyłóż łyżeczką małe kupki (do dekoracji) na papierze do pieczenia, aby zastygły.
  6. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym na sztywną pianę.
  7. Żelatynę namocz w rondelku w 1/4 szklanki zimnej wody.
  8. Po 10 min. podgrzej, żeby się rozpuściła.
  9. Do ciepłej żelatyny dodawaj twaróg waniliowy, a następnie ubitą śmietanę i wymieszaj.
  10. Masę wyłóż na spód z płatków, wyrównaj górę masy i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  11. Podawaj udekorowane pestkami granatu lub innymi owocami i zastygłymi płatkami.
  12. Ciekawostka: skórę granatu naciąć, owoc granatu połamać na kawałki. Łyżką stukając w skórę, wydobyć pestki do miski z zimną wodą. Owoc ze względu na dużą ilość nasion, uznawany był w starożytności za symbol płodności, a kwiat za symbol miłości. Do dzisiaj w Grecji życzy się nowożeńcom szczęścia, dobrobytu i płodności rzucając na podłogę granat i rozgniatając go. Przez wiele lat cywilizacje krajów rozwijających się uważały go za najbardziej tajemniczy ze wszystkich istniejących owoców.