Sernik wegański z orzechów nerkowca
  • 40 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  •  °C
  • ⌀ 18 - 20 cm

Składniki:

    spód
  • migdały - 150 gramów
  • rodzynki - 100 gramów
  • kakao - 1 łyżka
  • masa orzechowa
  • orzechy nerkowca - 400 gramów
  • sok z cytryny - 150 mililitrów
  • Kasia bez laktozy - 150 gramów
  • syrop trzcinowy - 150 mililitrów
  • wierzch
  • gorzka czekolada - 50 gramów
  • napój sojowy - 3 łyżki
  • Kasia bez laktozy - 1 łyżka
  • owoc granatu do dekoracji - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na noc, by zmiękły. Rano osącz na sicie.
  2. Rodzynki zalej 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw na 10 minut. Następnie przełóż do blendera i zblenduj razem z migdałami i kakao.
  3. Tortownicę o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę migdałową i lekko ugnieć łyżką.
  4. Do miski malaksera włóż orzechy, sok z cytryny, miękką Kasię i syrop trzcinowy. Wszystko miksuj do otrzymania gładkiej masy. (Jeśli masz mały malakser, możesz to robić partiami.)
  5. Przygotowaną masę przełóż na przygotowany spód w formie. Całość zawiń w folię aluminiową i odstaw na noc do lodówki.
  6. W rondelku podgrzej napój sojowy z Kasią, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Wyjęte z formy ciasto udekoruj przygotowaną polewą i posyp pestkami granatu.