Sernik wegański z orzechów nerkowca

141


Łatwe


30 min.


10 os.

Składniki
Spód:
migdały100 gramów
daktyle 40 gramów
wiórki kokosowe20 gramów
olej kokosowy1 łyżka
sól1 szczypta
Masa::
orzechy nerkowca400 gramów
olej kokosowy3 łyżki
syrop z agawy3 łyżki
cukier waniliowy1 opakowanie
cytryna1 sztuka
Owocowa galaretka::
owoce leśne 250 gramów
agar3 łyżeczki
syrop z agawy1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Migdały namaczamy w ciepłej wodzie ok. 20 min. Odsączamy i przesypujemy do miski. Dodajemy wypestkowane daktyle, wiórki kokosa, olej kokosowy oraz sól. Blendujemy na gładką masę.
Krok 2
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto na dno i ugniatamy. Wkładamy formę do nagrzanego do 160 C piekarnika na 10 min. Wyciągamy i studzimy.
Krok 3
Orzechy nerkowca moczymy kilka godzin w wodzie lub najlepiej całą noc. Odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy syrop z agawy, cukier waniliowy, wyciskany sok z cytryny oraz olej kokosowy. Całość blendujemy na gładki krem.
Krok 4
Powstały krem przekładamy na podpieczony spód.
Krok 5
Owoce przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Blendujemy na gładki mus. Dodajemy syrop z agawy oraz rozpuszczony w odrobinie wody agar i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 6
Owocową masę przekładamy na ciasto i wyrównujemy z wierzchu. Wkładamy na 2-3 h do lodówki. Można również trzymać ciasto w zamrażalniku. Przed podaniem dekorujemy truskawkami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl