Sernik wiedeński
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 80 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • ser biały tłusty - 1 kilogram
  • jajko - 10 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • cukier puder - 2 szklanki
  • mąka krupczatka - 2 łyżki
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Zmielić ser przez maszynkę ze 2-3 razy albo ser z wiaderka.
  2. Kasię z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy na puch, dodajemy stopniowo, cały czas mieszając, po 1 żółtku.
  3. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy partiami ser i nadal ucierając, dodajemy stopniowo mąkę i budyń.
  4. Na końcu rozkładamy pianę z 5 białek i mieszamy.
  5. Całość wylewamy na przygotowaną foremkę.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 80 minut w temp. 180 st.
  7. Sernik jest gotowy, gdy wierzch się zrumieni.