Sernik wiedeński z borówkami

444


Łatwe


70 min.


10 os.

Składniki
ser twarogowy1 kilogram
mąka ziemniaczana2 łyżki
mąka pszenna1 łyżka
cukier220 gramów
jajka6 sztuk
masło120 gramów
cytryna1 sztuka
borówki300 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj kolejno jajka i zmiksuj do połączenia.
Krok 2
Dodaj partiami twaróg, a na koniec mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i skórkę startą z cytryny. Zmiksuj krótko – tylko do połączenia się składników.
Krok 3
Masę przełóż do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Posyp z wierzchu połową borówek (150 g). Włóż do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni, na 70 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik do wystudzenia. Przed podaniem schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin, a następnie udekoruj pozostałymi borówkami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl