|
Składniki | ||
ser twarogowy | 1 kilogram | |
mąka ziemniaczana | 2 łyżki | |
mąka pszenna | 1 łyżka | |
cukier | 220 gramów | |
jajka | 6 sztuk | |
masło | 120 gramów | |
cytryna | 1 sztuka | |
borówki | 300 gramów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj kolejno jajka i zmiksuj do połączenia. |
Krok 2 |
Dodaj partiami twaróg, a na koniec mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i skórkę startą z cytryny. Zmiksuj krótko – tylko do połączenia się składników. |
Krok 3 |
Masę przełóż do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Posyp z wierzchu połową borówek (150 g). Włóż do piekarnika, nagrzanego do 160 stopni, na 70 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik do wystudzenia. Przed podaniem schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin, a następnie udekoruj pozostałymi borówkami. |
Autor: przepisy.pl |