Sernik wiedeński z borówkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 80 minut
  • 140 °C
  • Tortownica o średnicy 24cm

Składniki:

  • ser na sernik - 1 kilogram
  • jajka - 6 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • kasza manna - 2 łyżki
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • borówki - 250 gramów
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180C (bez termo obiegu).
  2. W misie ucieramy Kasię z cukrem na jednolita masę i dodajemy pojedynczo jajka w odstępach do połączenia się z masą.
  3. Do masy wkładamy zmielony ser i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie wsypujemy budyń i kasze mannę, mieszamy energicznie i bardzo dokładnie aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa bez grudek. Na koniec wlewamy sok i skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy. Formę smarujemy Kasią i mąką. Masę serową przekładamy do formy. Wierzch posypujemy 1/2 przygotowanych borówek.
  4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180C i od razu zmniejszamy temperaturę do 140C (grzałka góra i dół).Pieczemy 80 minut, studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia na kuchennej kratce. Zajmie to około 2-3 godziny. Zimny sernik posypujemy pozostałymi borówkami.