|
Składniki | ||
mąka pszenna | 2 łyżki | |
cukier | 3 łyżki | |
jajka | 3 sztuki | |
budyń waniliowy | 1 opakowanie | |
żółtka | 3 sztuki | |
masło | 70 gramów | |
sok z cytryny | 3 łyżki | |
kwaśna śmietana | 250 gramów | |
aromat waniliowy | 2 łyżki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a masę ciasteczkową wcisnąć w dno. Wsadzić na kwadrans do zamrażarki. |
Krok 2 |
Ser zmiksować z 300 g cukru, jajkami, żółtkami, mąką, budyniem, aromatem i 200 g kwaśnej śmietany. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać. Sernik przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° na około 90 minut (środek musi sie ściąć). |
Krok 3 |
Resztę kwaśnej śmietany - 250 g - wymieszać z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami soku z cytryny. Przestudzony sernik posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). |
Autor: Angie |