Sernik wielkanocny
  • 30 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • masło - 70 gramów
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • jajka - 3 sztuki
  • żółtka - 3 sztuki
  • aromat waniliowy - 2 łyżki
  • kwaśna śmietana - 250 gramów
  • cukier - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a masę ciasteczkową wcisnąć w dno. Wsadzić na kwadrans do zamrażarki.
  2. Ser zmiksować z 300 g cukru, jajkami, żółtkami, mąką, budyniem, aromatem i 200 g kwaśnej śmietany. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać. Sernik przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° na około 90 minut (środek musi sie ściąć).
  3. Resztę kwaśnej śmietany - 250 g - wymieszać z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami soku z cytryny. Przestudzony sernik posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).