| |||||||||
| Składniki | ||
| mąka pszenna | 2 łyżki | |
| cukier | 3 łyżki | |
| jajka | 3 sztuki | |
| budyń waniliowy | 1 opakowanie | |
| żółtka | 3 sztuki | |
| masło | 70 gramów | |
| sok z cytryny | 3 łyżki | |
| kwaśna śmietana | 250 gramów | |
| aromat waniliowy | 2 łyżki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a masę ciasteczkową wcisnąć w dno. Wsadzić na kwadrans do zamrażarki. |
| Krok 2 |
| Ser zmiksować z 300 g cukru, jajkami, żółtkami, mąką, budyniem, aromatem i 200 g kwaśnej śmietany. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać. Sernik przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° na około 90 minut (środek musi sie ściąć). |
| Krok 3 |
| Resztę kwaśnej śmietany - 250 g - wymieszać z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami soku z cytryny. Przestudzony sernik posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). |
| Autor: Angie |