Sernik z ananasem i kokosową kruszonką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • cukier - 4 łyżki
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • nadzienie
  • ananas z puszki - 1 puszka
  • serek homogenizowany naturalny - 4 opakowania
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • kruszonka
  • wiórki kokosowe - 20 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • żółtka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Przygotować nadzienie: plastry ananasa osączyć z syropu i pokroić w kostkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z serkami oraz budyniem. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą serową. Przygotować kruszonkę: wiórki kokosowe zagnieść z masłem i żółtkiem. Formę do pieczenia wysmarować Kasią. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dno oraz boki formy. Na dnie rozłożyć ananasy, wlać masę serową i posypać kruszonką (można przybrać plastrami ananasa). Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec około 50 min.