Sernik z białą czekoladą
  • 0 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C
  • tortownica 24 cm

Składniki:

    spód
  • herbatniki - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mleczna czekolada - 25 gramów
  • masa serowa
  • biała czekolada - 300 gramów
  • mleko - 50 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • twaróg sernikowy - 600 gramów
  • kwaśna śmietana - 100 gramów
  • wierzch
  • truskawki - 300 gramów
  • pistacje - 2 łyżki
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokrusz. Kasię roztop w rondelku, dodaj połamaną na kawałki mleczną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Masę przelej do miski z herbatnikami i wymieszaj.
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę herbatnikową przełóż do tortownicy i lekko ugnieć łyżką.
  3. Przygotuj masę serową. Kasię roztop w rondelku, ustaw w kąpieli wodnej, dodaj mleko, połamaną białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia dodaj śmietanę i wymieszaj.
  4. Twaróg przełóż do miski, dodaj masę z białej czekolady i wymieszaj dokładnie mikserem.
  5. Masę serową przełóż na schłodzony spód i wyrównaj powierzchnię. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  6. Truskawki umyj, osusz na papierowym ręczniku, przekrój na połówki i ułóż na powierzchni sernika. Posyp posiekanymi pistacjami i cukrem pudrem.