Sernik z białą czekoladą

260


Łatwe


20 min.


6 os.

Składniki
Ciasto::
herbatniki120 gramów
masło120 gramów
orzechy ziemne 100 gramów
Cynamon z Wietnamu Knorr1 opakowanie
Masa serowa::
biała czekolada200 gramów
mleko50 mililitrów
masło100 gramów
twaróg mielony200 gramów
serek Philadelphia 200 gramów
kwaśna śmietana100 gramów
Wierzch::
truskawki200 gramów
mleczna czekolada20 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Okrągłą formę wysmaruj masłem. Herbatniki i orzechy ziemne włóż do malaksera i rozdrobnij. Przełóż do miski, dodaj roztopione w rondelku masło i cynamon.
Krok 2
Dno i boki formy wyłóż kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut. Wyciągnij i pozostaw do schłodzenia.
Krok 3
Przygotuj masę serową. Mleko wraz z połamaną białą czekoladą zagrzej w rondelku, mieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i wymieszaj.
Krok 4
Twaróg, serek Philadelphia i masło przełóż do miski, dodaj masę z białej czekolady i wymieszaj dokładnie mikserem.
Krok 5
Masę serową przełóż na schłodzony spód i rozsmaruj wyrównując powierzchnię. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Krok 6
Gotowe ciasto polej rozpuszczoną czekoladą i udekoruj przekrojonymi truskawkami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl