SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ

1


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Masa serowa:
jajko7 sztuk
Ciasto:
cukier3 łyżki
Masa serowa:
cukier1 szklanka
Ciasto:
mąka2 szklanki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
żółtko3 sztuki
Masa serowa:
ser biały1 kilogram
budyń śmietankowy1 opakowanie
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia18 dekagramów
Masa serowa:
Kostka do pieczenia Kasia10 dekagramów
czarna porzeczka.1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić na 2 części, schłodzić w lodówce.
Krok 2
Przygotować masę serową. Oddzielić białka od żółtek. Kasię utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodawać po łyżce sera, ciągle ucierając. Do gotowej masy wsypać budyń i znowu utrzeć.
Krok 3
Ubić na sztywno białka z odrobiną soli, dodając dodatkowe 3, które zostały z kruchego ciasta. Do masy serowej dodawać ubitą pianę, delikatnie mieszać wtłaczając powietrze, aby masa serowa była puszysta.
Krok 4
Wyjąć jedną część ciasta i zetrzeć na blaszkę na tarce, na grubych oczkach. Lekko docisnąć.
Krok 5
Rozprowadzić cienką warstwę marmolady porzeczkowej lub posypać owocami czarnej porzeczki.
Krok 6
Na owoce wykładamy masę serową.
Krok 7
Na wierzch ścieramy na tarce drugą część schłodzonego ciasta.
Krok 8
Pieczemy ok. 45-60 min. w temperaturze 180 - 190° C.
Krok 9
Po ostudzeniu możemy polać polewą czekoladową lub posypać pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl