Sernik z gruszką
  • 25 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • twaróg sernikowy - 750 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • żółtka - 4 sztuki
  • cukier wanilinowy - 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • cytryna - 1 sztuka
  • wierzch
  • gruszka - 3 sztuki
  • miód - 3 łyżki
  • posiekane pistacje - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na krem. Z umytej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  2. Do utartych żółtek dodaj miękką Kasię, startą skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i twaróg. Wymieszaj.
  3. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Skrop sokiem z cytryny.
  4. Formę o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Masę serową przełóż do formy i rozprowadź.
  5. Na serze ułóż ćwiartki gruszek. Piecz 50-60 minut w 180 st.C.
  6. Miód wymieszaj z posiekanymi pistacjami i polej nim wierzch ciasta. Piecz jeszcze 10 minut.