Sernik z gruszkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 0.25 szklanek
  • żółtko - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa serowa
  • mielony ser biały - 1 kilogram
  • cukier - 0.75 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajko - 3 sztuki
  • olej - 0.5 szklanek
  • mleko - 2 szklanki
  • budyń - 1 opakowanie
  • gruszka - 5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.
  2. Przygotowanie masy serowej: Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, budyniem, olejem i mlekiem.
  3. Masa jest bardzo rzadka.
  4. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plastry.
  5. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę.
  6. Na nie wylać ser i wyłożyć gruszki.
  7. Piec około 50 minut, aż do zrumienienia.
  8. Ostudzone ciasto polać polewą. Można oczywiście ubić też pozostałe białka z ½ szklanki cukru, wyłożyć je na podpieczony sernik i zapiec około 15 minut.