Sernik z jagodami - przepis
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
  • mąka pszenna - 225 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • drobny cukier - 50 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • mleko - 45 mililitrów
  • masa serowa
  • twaróg śmietankowy - 750 gramów
  • ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki
  • drobny cukier - 200 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • jagody - 250 gramów
  • polewa
  • gęsta kwaśna śmietana - 250 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na spód przekładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę. Najlepiej jeśli masa będzie w formie sypkiego piasku, wtedy tylko wysypujemy ją do formy i dociskamy, aby powstała równa powierzchnia.
  2. Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy Kasią i wysypujemy ciasto, tworząc równomierną powierzchnię. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min. w 170 C.
  3. Po wyjęciu studzimy.
  4. Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temp. pokojową.
  5. Do miski wkładamy ser, jagody, cukier, ekstrakt z wanilii, mąkę, sok z cytryny i miksujemy do połączenia.
  6. Pod koniec dodajemy stopniowo jajka i ponownie miksujemy do połączenia.
  7. Masę wylewamy na ostudzony spód i pieczemy 55 min. w temp. 180 C. Tego sernika nie pieczemy do suchego patyczka, tylko do ściętego wierzchu ciasta.
  8. Wszystkie składniki na polewę mieszamy trzepaczką i polewamy nią sernik ( po 55 min. pieczenia ).
  9. Delikatnie rozprowadzamy, aby uzyskać gładką powierzchnię.
  10. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 min. Po upieczeniu sernik studzimy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Smacznego.