Sernik z karmelem i migdałami

15


Łatwe


120 min.


8 os.

Składniki
Spód::
herbatniki200 gramów
masło40 gramów
kakao2 łyżki
Masa twarogowa::
twaróg mielony500 gramów
śmietana 18%280 gramów
cukier150 gramów
jajka4 sztuki
Karmel::
masło60 gramów
cukier150 gramów
śmietana kremówka100 mililitrów
migdały bez skórki 100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy kakao i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Herbatniki rozkruszamy w blenderze i przekładamy do miski. Wlewamy masę kakaową i dokładnie mieszamy. Powstałą kruszonką wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2
Do dużej miski przekładamy ser. Dodajemy cukier, śmietanę oraz wbijamy jajka. Całość miksujemy tylko do połączenia się składników.
Krok 3
Przelewamy na spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 C ok. 80 min. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Krok 4
W rondelku rozpuszczamy cukier. Czekamy, aż zacznie brązowieć cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy śmietanę kremówkę oraz masło. Energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Krok 5
Powstałą masą karmelową polewamy ostudzony sernik.
Krok 6
Migdały prażymy na patelni na złoty kolor. Siekamy na mniejsze kawałki i posypujemy nimi sernik. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 h.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl