Sernik z karmelem i migdałami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • ciastka petitki - 175 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.25 sztuk
  • masa serowa
  • mielony ser biały - 1 kilogram
  • jajko - 3 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • masa krówkowa - 200 gramów
  • migdały w płatkach - 7 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Spód : ciastka pokruszyć  włożyć do woreczka foliowego i roztłuc wałkiem). Przesypać do miseczki i połączyć z 1/4 kostki Kasi. Ma być konsystencja piasku.
  2. Foremkę wysmarować Kasią i posypać mąką krupczatką . Przesypać ciastka i lekko ugnieść.
  3. Masa serowa : Utrzeć Kasię z cukrem. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.
  4. Wylać masę na spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  5. Migdały uprażyć na mocno rozgrzanej suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i posypać migdałami. Smacznego !!!!