Sernik z krówkami
  • 55 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 90 minut
  •  °C
  • 27cm x 27cm

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 350 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 2 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 125 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • masa serowa
  • twaróg sernikowy - 1 kilogram
  • jajko - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • cukier puder - 150 gramów
  • mąka ziemniaczana - 50 gramów
  • kruche krówki - 400 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, ale nie zagniataj. Otrzymane pokruszone ciasto odstaw na 20 minut do lodówki.
  2. Dno kwadratowej tortownicy o boku 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wyłóż połowę ciasta. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 20 minut.
  3. W tym czasie jajka ubij z cukrem pudrem, dodaj twaróg, miękką Kasię i mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszaj.
  4. Na upieczony spód wyłóż masę serową i wyrównaj powierzchnię.
  5. Na powierzchni sera ułóż rzędami krówki, lekko wciskając je w masę.
  6. Całość posyp pozostałym ciastem. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 160 st.C piekarnika i piecz 60 minut. Następnie otwórz piekarnik, obniż temperaturę do 120 st. i piecz jeszcze 30 minut. Podawaj po całkowitym wystygnięciu.