Sernik z kruszonką
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 90 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • rodzynki - 10 dekagramów
  • rum - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 50 dekagramów
  • mąka ziemniaczana - 4 łyżki
  • aromat pomarańczowy - 1 opakowanie
  • cukier - 40 dekagramów
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier waniliowy - 3 opakowania
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • mandarynki - 1 puszka
  • biały ser - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki namoczyć w rumie.
  2. Zrobić kruszonkę z Kasi, mąki, 20 dag cukru, jednego cukru waniliowego, proszku do pieczenia i jajka.
  3. Na spód tortownicy wysypać 3/4 kruszonki i docisnąć.
  4. Utrzeć pozostałe jajka, cukier i cukier waniliowy.
  5. Wymieszać ze zmielonym serem, mąką ziemniaczaną i aromatem.
  6. Dodać rodzynki, rum i mandarynki.
  7. Masę rozsmarować na przygotowanym spodzie, posypać resztą kruszonki.
  8. Piec przez 1,5 godziny w temperaturze 175 stopni.
  9. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze około 20 minut.