Sernik z kruszonką

3


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
rodzynki10 dekagramów
rum1 opakowanie
mąka pszenna50 dekagramów
mąka ziemniaczana4 łyżki
aromat pomarańczowy1 opakowanie
cukier40 dekagramów
jajko5 sztuk
cukier waniliowy3 opakowania
proszek do pieczenia1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia25 dekagramów
mandarynki1 puszka
biały ser1 kilogram
Przygotowanie
Krok 1
Rodzynki namoczyć w rumie.
Krok 2
Zrobić kruszonkę z Kasi, mąki, 20 dag cukru, jednego cukru waniliowego, proszku do pieczenia i jajka.
Krok 3
Na spód tortownicy wysypać 3/4 kruszonki i docisnąć.
Krok 4
Utrzeć pozostałe jajka, cukier i cukier waniliowy.
Krok 5
Wymieszać ze zmielonym serem, mąką ziemniaczaną i aromatem.
Krok 6
Dodać rodzynki, rum i mandarynki.
Krok 7
Masę rozsmarować na przygotowanym spodzie, posypać resztą kruszonki.
Krok 8
Piec przez 1,5 godziny w temperaturze 175 stopni.
Krok 9
Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik jeszcze około 20 minut.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl