Sernik z masą kajmakową

92


Łatwe


80 min.


8 os.

Składniki
Spód:
herbatniki Petit Buerre140 gramów
kakao1 łyżka
masło70 gramów
Masa serowa::
ser twarogowy1 kilogram
mąka ziemniaczana3 łyżki
cukier100 gramów
jajka3 sztuki
śmietanka 30%80 gramów
masa kajmakowa z puszki300 gramów
Polewa::
masa kajmakowa z puszki150 gramów
mleko2 łyżki
płatki róży1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj spód. Herbatniki razem z kakao zmiksuj w melakserze. Roztop masło i połącz łyżką z herbatnikami. Przełóż masę herbatnikową na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj masę. Odstaw tortownicę ze spodem do lodówki na ok. 10 minut.
Krok 2
Ser twarogowy zmiksuj z mąką ziemniaczaną i cukrem. Dodaj jajka, śmietankę 30% i masę kajmakową – zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Masę twarogową wylej na przygotowany wcześniej spód. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 70 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do wystudzenia.
Krok 3
Masę kajmakową wymieszaj z mlekiem za pomocą rózgi kuchennej. Udekoruj nią sernik. Posyp też płatkami róży. Przed podaniem schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl