Sernik z masą kajmakową
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 100 minut
  •  °C

Składniki:

    spód
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • masło orzechowe - 100 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • masa serowa
  • twaróg sernikowy - 500 gramów
  • śmietana 18% - 200 gramów
  • masło orzechowe - 200 gramów
  • cukier puder - 150 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • wierzch
  • masa kajmakowa - 300 gramów
  • orzeszki ziemne - 60 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, Kasię, masło orzechowe i cukier. Piekarnik ustaw na opcję grzania góra i dół. Nagrzej go do 180 st. C.
  2. Masę przesyp do tortownicy, o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieć łyżką. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika i zapiekaj 10 minut.
  3. W misce ubij lekko jajka z cukrem pudrem.
  4. Dodaj twaróg, śmietanę i masło orzechowe. Wszystko razem wymieszaj.
  5. Masę serową wyłóż na podpieczony spód. Tortownicę wstaw ponownie do piekarnika i piecz najpierw 10 minut w 200 st. C. Następnie uchyl na chwilę piekarnik, postaw na dolnym ruszcie żaroodporne naczynie lub blaszkę z wodą (ok. 500 ml), zmniejsz temperaturę do 140 st. C i piecz jeszcze około 80 minut.
  6. Sernik wystudź, a następnie odstaw na kilka godzin do lodówki. Orzeszki upraż na suchej patelni. Wystudzone ciasto posmaruj masą kajmakową i udekoruj orzeszkami.