Sernik z masą kokosową
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • żółtko - 3 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • śmietana - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • masa serowa
  • ser biały - 1 kilogram
  • jajko - 8 sztuk
  • cukier - 30 dekagramów
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • rodzynki - 1 opakowanie
  • masa kokosowa
  • wiórki kokosowe - 20 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO: Z podanych składników zagnieść ciasto, rozłożyć je na dużej blaszce.
  2. MASA SEROWA: Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z dwukrotnie zmielonym serem, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną ,dodać sparzone rodzynki, a na końcu dodać pianę z białek. Masę wylać na ciasto.
  3. MASA KOKOSOWA: Kasię utrzeć z cukrem na puch i dalej ucierając wsypać wiórki kokosowe.
  4. Następnie równomiernie rozłożyć masę kokosową na warstwie sera i lekko ugnieść ręką, aby się nie kruszyła po upieczeniu.
  5. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180*C.
  6. Po 20-30 minutach pieczenia przykryć folią aluminiową, aby wierzch się nie spalił.