Sernik z mikrofali
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • herbatniki - 1 szklanka
  • migdały - 0.5 szklanek
  • cukier - 1.25 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.25 opakowań
  • twaróg - 1 szklanka
  • serek homogenizowany śmietankowy - 50 dekagramów
  • skórka z cytryny - 0.5 sztuk
  • esencja waniliowa - 0.5 łyżek
  • jajko - 3 sztuki
  • mąka - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Szklane, okrągłe, żaroodporne naczynie (średnica 22 cm, głębokość około 5 cm) wysmarować Kasią.
  2. Wyciąć z tekturki krąg o średnicy 22 cm, posmarować Kasią i włożyć do przygotowanej formy.
  3. Zmielone herbatniki i migdały oraz ćwierć szklanki cukru połączyć, wlać stopioną Kasię i wymieszać.
  4. Wsypać do formy i ugniatając rozprowadzić na tekturce i bokach naczynia.
  5. Mikrofalować przy NAJWYŻSZEJ MOCY przez 1-1,5 minuty i wyjąć z kuchenki.
  6. Twaróg rozetrzeć, dodać śmietankowy serek, szklankę cukru, skórkę i sok z cytryny, esencję, roztrzepać jajka i mąkę, wyrobić.
  7. Masę serową wlać do naczynia z przygotowanym uprzednio spodem z herbatników, wyrównać i mikrofalować przy ŚREDNIO WYSOKIEJ MOCY (70 proc.) przez 13-15 minut.
  8. Sam środek sernika będzie niedopieczony.
  9. Sernik pozostawić w naczyniu przez godzinę.
  10. Ostrożnie wyłożyć na półmisek, używając łopatek do przewracania kotletów.
  11. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  12. Podawać schłodzony.