Sernik z morelami

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
twaróg1 kilogram
cukier250 gramów
morele500 gramów
jajka8 sztuk
mąka ziemniaczana1 łyżka
kasza manna2 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
cukier wanliowy 1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do miski.
Krok 2
Margarynę Kasię ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodajemy po kilka łyżek twarogu nie przestając ucierania.
Krok 3
Do otrzymanej masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kaszą manną i proszkiem do pieczenia i wysypujemy umyte już, obrane i pokrojone w plasterki morele. Kilka możemy zostawić do dekoracji. Można też ewentualnie użyć moreli z puszki.
Krok 4
Ubijamy pianę z białek i dodajemy ją stopniowo (po kilka łyżeczek) do serowej masy.
Krok 5
Formę smarujemy Kasią, posypujemy bułką tartą i wlewamy do niej masę. Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 6
Po ostudzeniu dekorujemy lukrem lub polewą oraz kawałkami moreli.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl