Sernik z morelami

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • twaróg - 1 kilogram
  • cukier - 250 gramów
  • morele - 500 gramów
  • jajka - 8 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • kasza manna - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do miski.
  2. Margarynę Kasię ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodajemy po kilka łyżek twarogu nie przestając ucierania.
  3. Do otrzymanej masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kaszą manną i proszkiem do pieczenia i wysypujemy umyte już, obrane i pokrojone w plasterki morele. Kilka możemy zostawić do dekoracji. Można też ewentualnie użyć moreli z puszki.
  4. Ubijamy pianę z białek i dodajemy ją stopniowo (po kilka łyżeczek) do serowej masy.
  5. Formę smarujemy Kasią, posypujemy bułką tartą i wlewamy do niej masę. Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  6. Po ostudzeniu dekorujemy lukrem lub polewą oraz kawałkami moreli.