Sernik z pianką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 190 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 2 szklanki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtka - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżki
  • masa
  • ser śmietankowy - 1 kilogram
  • jajko - 6 sztuk
  • olej - 0.5 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • mleko - 2 szklanki
  • budyń śmietankowy - 2 opakowania
  • aromat waniliowy - 1 unit
  • ocet - 1 łyżka
  • cukier puder - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Zagniatamy ciasto. Wylepiamy dno i boki formy na wysokość 2 cm. (Forma może być prostokątna albo okrągła)
  2. Ser, 4 żółtka i 2 jajka miksujemy.
  3. Miksując, dodajemy olej i cukier i na przemian mleko, budynie oraz aromat.
  4. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy 50 minut.
  5. Z 4 białek ubijamy pianę, dodajemy cukier puder i ocet. Rozsmarowujemy na serniku i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
  6. Wystudzony sernik wkładamy do lodówki.