Sernik z piernikami nadziewanymi w czekoladzie
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • ser biały - 1 kilogram
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 30 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
  • pierniki czekoladowe - 50 dekagramów
  • cytryna - 1 sztuka
  • bułka tarta - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę, dodajemy Kasię, mąkę ziemniaczaną i ucieramy.
  2. Dodajemy ser trzykrotnie zmielony, cytrynę parzymy, ścieramy na cienkiej tarce skórkę oraz wyciskamy z niej sok i dodajemy.
  3. Pokrojone na dwa lub trzy kawałki pierniki, dodajemy do sera-mieszamy.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do sera.
  5. Wylewamy masę do dużej tortownicy i pieczemy w temp. 200 stopni.
  6. Na zastygnięty placek polecam polewę czekoladową.