"Sernik z rabarbarem"

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Wierzch:
woda100 mililitrów
Ciasto:
jajko1 sztuka
Krem:
jajko4 sztuki
Wierzch:
cukier3 dekagramy
Ciasto:
mąka30 dekagramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Wierzch:
sok z cytryny1 sztuka
Krem:
twaróg50 dekagramów
Ciasto:
cukier puder8 dekagramów
Krem:
cukier puder0.5 szklanek
Wierzch:
rabarbar1 kilogram
Krem:
budyń śmietankowy1 opakowanie
Wierzch:
cukier żelujący1 łyżka
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia15 dekagramów
Krem:
Kostka do pieczenia Kasia0.5 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać Kasię, jajo oraz cukier. Szybko zagnieść gładkie ciasto kruche. Zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Krok 2
W tym czasie przyrządzamy masę z rabarbaru. Rabarbar dokładnie czyścimy i myjemy w zimnej wodzie. Kroimy go na 2 cm kawałeczki. Wkładamy do garnka, wsypujemy cukier i wlewamy wodę oraz sok z cytryny. Gotujemy pod przykryciem ok. 2-3 minut, aby kawałki zachowały swój kształt. Kiedy rabarbar zmięknie, dodajemy do niego cukier żelujący i jeszcze ok. 1 minuty gotujemy.
Krok 3
Następnie przygotowujemy masę serowa. Ser mielimy w maszynce. Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać ser, a później budyń i nadal ucierać, aż masa będzie gładka. Na końcu ubić pianę z 4 białek i dodać do sera. Lekko zamieszać.
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blaszkę. Następnie na nie wykładamy masę serowa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na 45-50 minut.
Krok 5
Po upieczeniu na lekko przestudzonym cieście rozprowadzamy masę z rabarbaru.
Krok 6
Odstawiamy ciasto, aby rabarbar zastygł. SMACZNEGO!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl