"Sernik z rabarbarem"
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 170-180 °C

Składniki:

    ciasto
  • cukier puder - 8 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 15 dekagramów
  • mąka - 30 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • twaróg - 50 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • jajko - 4 sztuki
  • wierzch
  • rabarbar - 1 kilogram
  • cukier - 3 dekagramy
  • woda - 100 mililitrów
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • cukier żelujący - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać Kasię, jajo oraz cukier. Szybko zagnieść gładkie ciasto kruche. Zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
  2. W tym czasie przyrządzamy masę z rabarbaru. Rabarbar dokładnie czyścimy i myjemy w zimnej wodzie. Kroimy go na 2 cm kawałeczki. Wkładamy do garnka, wsypujemy cukier i wlewamy wodę oraz sok z cytryny. Gotujemy pod przykryciem ok. 2-3 minut, aby kawałki zachowały swój kształt. Kiedy rabarbar zmięknie, dodajemy do niego cukier żelujący i jeszcze ok. 1 minuty gotujemy.
  3. Następnie przygotowujemy masę serowa. Ser mielimy w maszynce. Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać ser, a później budyń i nadal ucierać, aż masa będzie gładka. Na końcu ubić pianę z 4 białek i dodać do sera. Lekko zamieszać.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blaszkę. Następnie na nie wykładamy masę serowa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na 45-50 minut.
  5. Po upieczeniu na lekko przestudzonym cieście rozprowadzamy masę z rabarbaru.
  6. Odstawiamy ciasto, aby rabarbar zastygł. SMACZNEGO!