Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać Kasię, jajo oraz cukier. Szybko zagnieść gładkie ciasto kruche. Zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. |
Krok 2 |
W tym czasie przyrządzamy masę z rabarbaru. Rabarbar dokładnie czyścimy i myjemy w zimnej wodzie. Kroimy go na 2 cm kawałeczki. Wkładamy do garnka, wsypujemy cukier i wlewamy wodę oraz sok z cytryny. Gotujemy pod przykryciem ok. 2-3 minut, aby kawałki zachowały swój kształt. Kiedy rabarbar zmięknie, dodajemy do niego cukier żelujący i jeszcze ok. 1 minuty gotujemy. |
Krok 3 |
Następnie przygotowujemy masę serowa. Ser mielimy w maszynce. Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać ser, a później budyń i nadal ucierać, aż masa będzie gładka. Na końcu ubić pianę z 4 białek i dodać do sera. Lekko zamieszać. |
Krok 4 |
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blaszkę. Następnie na nie wykładamy masę serowa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na 45-50 minut. |
Krok 5 |
Po upieczeniu na lekko przestudzonym cieście rozprowadzamy masę z rabarbaru. |
Krok 6 |
Odstawiamy ciasto, aby rabarbar zastygł. SMACZNEGO! |