| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać Kasię, jajo oraz cukier. Szybko zagnieść gładkie ciasto kruche. Zawinąć je w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. |
| Krok 2 |
| W tym czasie przyrządzamy masę z rabarbaru. Rabarbar dokładnie czyścimy i myjemy w zimnej wodzie. Kroimy go na 2 cm kawałeczki. Wkładamy do garnka, wsypujemy cukier i wlewamy wodę oraz sok z cytryny. Gotujemy pod przykryciem ok. 2-3 minut, aby kawałki zachowały swój kształt. Kiedy rabarbar zmięknie, dodajemy do niego cukier żelujący i jeszcze ok. 1 minuty gotujemy. |
| Krok 3 |
| Następnie przygotowujemy masę serowa. Ser mielimy w maszynce. Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać ser, a później budyń i nadal ucierać, aż masa będzie gładka. Na końcu ubić pianę z 4 białek i dodać do sera. Lekko zamieszać. |
| Krok 4 |
| Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blaszkę. Następnie na nie wykładamy masę serowa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na 45-50 minut. |
| Krok 5 |
| Po upieczeniu na lekko przestudzonym cieście rozprowadzamy masę z rabarbaru. |
| Krok 6 |
| Odstawiamy ciasto, aby rabarbar zastygł. SMACZNEGO! |