Sernik z rosą

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

1 opakowanie

masa serowa:

1 opakowanie

1 opakowanie

piana:

0.5 szklanki

6 sztuk

1 opakowanie

1 kilogram

1 opakowanie

0.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na spód (mąkę, 3 żółtka i cukier puder) zagnieć i wyłóż blachę po brzegi, a następnie umieść w piekarniku na ok 15 min (180 st.C).

Krok 2

Twaróg rozkrusz, dodaj budyń (proszek), cukier (1 szklankę), cukier wanilinowy, 3 jajka, mleko, olej, sok z cytryny i miksuj.

Krok 3

Po uzyskaniu jednolitej masy wylej na wcześniej przygotowaną blachę ze spodem, a następnie piecz przez 40 minut w temperaturze 180 st.C.

Krok 4

Z 3 białek (pozostałych po przygotowaniu spodu) ubij pianę z 0,5 szklanki cukru.

Krok 5

Pianę wylej na ciepły sernik i piecz jeszcze przez 10 min.

Krok 6

Po wystudzeniu wstaw sernik do lodówki do otrzymania "rosy".

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Sernik z rosą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Sernik z rosą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Sernik z rosą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Sernik z rosą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Sernik z rosą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Sernik z rosą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Sernik z rosą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Sernik z rosą  Sernik z rosą

Drobne kropelki słodkiego syropu na miękkiej piance, gładki twarożek i kruchy spód – to jedna z najprostszych odmian popularnego sernika. Jego przygotowanie jest łatwe, choć na efekt końcowy trzeba trochę poczekać. Rosa pojawia się dopiero na wierzchu zimnego ciasta, dlatego gotowe najlepiej włożyć na jakiś czas do lodówki. Pamiętaj, że ten efekt uzyskasz tylko wtedy, gdy będzie ono delikatnie zarumienione. Pilnuj więc, aby pianka podczas pieczenia nie nabrała zbyt brązowego koloru. Najpierw należy przyrządzić i lekko podpiec spód, następnie wlać na niego masę serową i znowu włożyć do piekarnika. Ser możesz kupić gotowy. Na koniec dodaj pianę z białek i znów piecz przez chwilę. Aby ciasto elegancko prezentowało się na talerzu, wystarczy przyozdobić nałożone na talerzyki porcje bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub musem truskawkowym. Bardzo dobrze komponuje się ze świeżymi owocami, zwłaszcza lekko kwaśnymi, takimi jak wiśnie lub jeżyny. Pasują do niego także wszelkie koktajle na bazie kefiru. Upiecz i sprawdź, w jakiej wersji ciasto zasmakuje Ci najbardziej!